Rooibos afrikaans
nyelven ’vörös bokrot’ jelent, a cserje hajtásaiból készül a rooibos tea.
Ahhoz képest,
hogy közel 140 országban nagyjából 20 ezer tonna rooibos teát fogyasztanak
évente, a növény viszonylag kis területen nő és csak itt Dél-Afrikában őshonos,
a Fokvárostól 200 km-re északnyugatra fekvő Cederberg környékén.
A vörös nedűt már
évszázadok óta isszák a helyiek, az 1900-as évek elején egy orosz bevándorlónak
köszönhetően kezdődött a vele való kereskedelem és elterjedése. A 90-es évek
közepétől kezdődően Nyugat-Európában is egyre nő a fogyasztók száma,
Magyarországon kb. tíz éve jelent meg először a piacon.
A rooibos
szüretelése a nyári és őszi hónapokra esik. A hajtásokat begyűjtik, aprítják,
zúzzák, fermentálják, mely utóbbi révén kapja a jellegzetes vörösbarna színét
és gyümölcsös ízét. A teát csomagolás előtt még gőzöléssel sterilizálják is.
Ahogyan a zöld
teát sem fermentálják, olykor kihagyják ezt az oxidációs folyamatot a
rooibosnál is – zöld rooibos teát hozva létre - megkímélve és megőrizve a kedvező
élettani hatású összetevőit.
Akár zöld a vörös
tea, vagy sem, ásványi anyagokban gazdag, cserzőanyag-tartalma alacsony,
koffeinmentes és antioxidáns tulajdonsága miatt is ajánlott fogyasztani.
Ugyan eddig csak a bolti kiszerelést vásároltam, de szerintem a teafű finomra őrlésével házilag is elkészíthető!
Íme, egy rövid
videó, hogy készülnek a különböző Red italok:
Most próbáltam házilag készíteni egy red cappuccinot roobibos teából! 6 db filter tasak tartalmát (2 gram/filter) őröltem meg kávédarálóval és ezt tettem a presso főzőbe. Ugyanolyan finom, mint a bolti kiszerelés és negyed annyiba kerül! 1 kávés kanál agave sziruppal és fahéjjal ízesítettem és persze tejhab is készült rá...
VálaszTörlés